Saker att tänka på innan du köper ett litet vindkraftverk

Saker att tänka på innan du köper ett litet vindkraftverk

När det kommer till att få ner elkostnaderna eller investera i en mer grönare el så kan ett mindre vindkraftverk för privat bruk vara ett alternativ. För dig som funderar på att köpa dig ett mindre vindkraftverk så finns det några saker som kan vara bra att gå igenom innan du slår till.

Därför så kommer vi i det här inlägget att ge dig lite tips på saker som kan vara bra att ta reda på innan du bestämmer dig.

Vad är ett mindre vindkraftverk för privat bruk?

Ett litet vindkraftverk för privat bruk är ett vindkraftverk som vanligtvis används för att generera el för ett enskilt hushåll. Dessa turbiner är mindre än de som används i större skala och kan användas för att kompensera en del av elkostnaderna.

Med ett eget mindre vindkraftverk kan du driva ditt hushåll, ladda din bil eller till och med sälja vidare din el till andra om det blir ett överskott.

Dessa är också en fördel att ha då du inte styrs av något kommunalt elnät och kommer fortfarande att vara med el om det skulle bli en driftstörning eller ett större strömavbrott då du är självförsörjande.

Fördelar och nackdelar med att ha ett eget vindkraftverk

Som med allt så finns det både fördelar och nackdelar. Här nedan kan du läsa om lite olika fördelar och nackdelar med att ha ett eget vindkraftverk.

Fördelar:

  • Du styrs inte av något kommunalt nät
  • Du har fortfarande tillgång till el om det sker ett haveri eller ett större strömavbrott
  • Kompenserar en del av kostnaden för ditt hushålls el
  • Du kan driva ditt hushåll, din bil och sälja överskottsel

Nackdelar:

  • Turbiner kan vara bullriga
  • De tar upp mycket utrymme
  • Du måste själv bygga upp och underhålla ditt vindkraftverk

Ja som ni ser så finns det både fördelar och nackdelar med att ha ett eget vindkraftverk. Dock så brukar fördelarna väga tyngre än nackdelarna.

Vad kan vara bra att tänka på innan du köper ett eget vindkraftverk

När det gäller att köpa ett litet vindkraftverk finns det några saker du bör tänka på innan du gör ditt köp. Du måste till exempel ta hänsyn till hur mycket utrymme turbinen kommer att ta upp och hur bullrig den kan vara.

Dessutom måste du bygga och underhålla turbinen själv, så det är också en sak som kan vara bra att känna efter om du klarar av att göra.

En annan viktig sak som kan vara bra att kolla är om det område du bor i är tillräckligt blåsigt för att det ska värt att ha ett vindkraftverk där. Om det inte är så blåsigt så kanske det inte går att ha ett vindkraftverk just där du bor.